pondělí 1. dubna 2019

Když muž se ženou snídááaaa

"Muži a ženy jsou dva různý živočišný druhy…"

Aneb najdi tři rozdíly.


 

On a Ona poprvé: Vstávání


Ona:
Obvykle se budí ještě pár minut před zazvoněním tiché a tlumené melodie budíku. Pokud ne, po pár tónech ho okamžitě vypíná. Chvilku si ještě poleží, protahuje se a vstává. Potmě posbírá pár předmětů osobní potřeby, které u sebe potřebovala mít i večer před usnutím (ostatní věci už má z předchozího dne nachystané ve vedlejší místnosti). Odchází. Zavírá dveře ložnice a nechá ho v klidu spát.

On:
Poměrně agresivní zvuk budíku se rozezvučí poprvé ⏰ >> Ona se okamžitě probírá. On budík po chvíli vypíná a nerušeně spí dál, i jí se ještě naštěstí podaří usnout.
Budík zvoní podruhé >> Ona se okamžitě probírá a ví že už neusne. On budík po chvíli vypíná a nerušeně spí dál, jí už se opravdu usnout nepodaří. Tak alespoň ještě ve vyhřátém pelíšku odpočívá a užívá si, že nemusí vstávat…
Z čehož ji vytrhne třetí zvonění budíku >> On budík po chvíli vypíná a nerušeně spí dál. Ona už má definitivně pokažené i ranní povalování. Je dočista vzhůru, vstává a jde si uvařit čaj.
Budík se rozdrnčí počtvrté >> Tady už On někdy neusíná, ale začne místnost osvětlovat displejem. Když si dostatečně zkontroluje internety, pomalu vstává a jde si dát sprchu.
(Existují ale i alternativy s pátým až šestým zazvoněním.)
Ona využívá dočasného klidu a jde si ještě lehnout. Ví, že rozhodně nemá cenu pokoušet se ještě usnout, nicméně přesto občas usíná. Po sprše On vtrhne zpět do ložnice, rozsvítí velké světlo (které Ona nesnáší ani když není rozespalá) a začne ve skříni hledat, co by si tak vzal na sebe. Někdy to zabere i několik kol postupného otevírání a následného zavírání šuplíků. Občas s ní konzultuje, kde by se tak ten který kus oděvu mohl nacházet, načež se spěšně (čti hlučně) obléká. Závěrem sebou ještě plácne na postel se slovy "Ty se máš, že nemusíš vstávat!"

Krucifix! To bych ráda věděla, jak to dělaj v jinejch rodinách?
Na to musí mít lidi nějaký speciální školení nebo co?? 😃


On a ona podruhé: Snídání


"Mám takovou zvláštní úchylku. Večer před spaním, třeba když si čtu v posteli, dostávám strašlivou chuť na snídani. Není to obyčejný hlad, který by šlo zahnat rohlíkem nebo banánem. Je to zcela konkrétní chuť na horký čaj nebo bílou kávu, croissanty, lívanečky s javorovým sirupem a rozpečené toasty s máslem a pomerančovou marmeládou. " (Pavla Horáková: Teorie podivnosti)

Ano, tohle přesně mívá Ona taky! Večerní snění o ranní snídani ☕. Ranní snění o ranní snídani . No neříká se snad, že má po ránu člověk myslet na něco pěkného, naladit se radostně na nový den?

"Když se ráno probudíš, Pú," řeklo konečně Prasátko, "co je tvá první myšlenka?" "Co bude k snídani," řekl Pú. "A co tvoje, Prasátko?" "Co se dnes asi stane zajímavého," řeklo Prasátko. Pú zamyšleně přikývl. "To je totéž," řekl."

Vzhledem k tomu, že poslední dobou než zkonzumuje všechny své ozdravné přípravky a šťávičky, musí se samotnou snídaňovou konzumací čekat skoro hodinu, zažívá celkem krušné chvíle, kdy vteřina, je delší než rok 🕕🕖🕗!

Ona je prostě jednoznačně snídaňový typ. Asi se nějak podvědomě naprogramovala na oblíbené rčení svého dědečka "Snídani sněz sám, o oběd se rozděl se svým přítelem a večeři daruj svému nepříteli." Zbožňuje dlouhé a poklidné několikachodové víkendové domácí snídaně prokládané čtením a povídáním, švédské snídaňové stoly v hotelech i stylové brunche v kavárnách ! Má to ale jeden háček: pro společný život si vybrala svůj snídaňový protiklad ☕❌. Ne, že by ho snad záměrně hledala - teorie o tom, jak se protiklady přitahují má jistě něco do sebe, ale zase odsud posud… Zkrátka to tak nějak vyšlo samo, že On, Muž s nímž se Ona rozhodne strávit celý svůj život a který k ní bude mnoha ohledech dokonale ladit, jednoduše nebude mít snídaně zrovna v lásce ☕❌. Ironie že? … Umíte si představit, jakou má radost, když celý život ironii hledá? 😄

Pokud je tedy On o víkendu vzhůru v čase kdy by se dala očekávat snídaně, nebo kdy by ji očekávala Ona (další zádrhel je totiž v tom, že Ona je spíš skřivan zatímco On ukázková sova) a ke společné snídani tak skutečně dojde, bere ji On čistě pragmaticky. Jednoduše dostat něco málo do žaludku v rámci přípravy na oběd, hlavně žádné zbytečné cavyky s tím, ideálně to vyřídit v co nejkratším časovém úseku. A jestli má On co se oběda a večeře týče apetit, tak snídaně se to bohužel netýká ani trochu … Výjimku mohou zajistit maximálně míchaná vajíčka nebo čoko-kuličky v mlíce, ale i to se dá shltnout v rekordních časech!

Svůj ideál o tom, kterak si oba sedí naproti sobě u dlouhého slavnostního stolu plného dobrot jako panstvo na anglickém venkově:

"Drahý, ještě šálek čaje? … "Ano a podáš mi prosím slaninu, drahá?" … "Och nyní jsem dočetl vskutku zajímavou pasáž ve své obohacující knize, podívej! - Co o tom soudíš? …"

si tedy může Ona nechat pouze na to své večerní a ranní snídaňové snění…


On a Ona potřetí: Balení 


(Nikoliv kdo koho sbalil, ale jak si kdo balí...)

Ona samozřejmě zahájí přípravy na cesty minimálně den předem. Vypere několik praček tak, aby bylo čisté všechno, co se bere i co zůstává doma - pro příjemnější návrat. Pak si namyslí potřebné kousky oblečení (do tepla, do zimy, na sport, volný čas, společenské události, pro strýčka příhodu, do rezervy, na každý pád … 👑👒👓👕👖👗👘👙👚👛👞👟👠👡👢) naskládá je na postel, natřídí a napakuje do látkových pytlíčků. V koupelně si začne centralizovat nezbytnou kosmetiku 💄. Zabalí cestovní lékárničku 💊. Udělá konkurz na nejlepší čtivo 📚 a jiné volnočasové kratochvíle 🎨 a elekronice dodá potřebnou šťávu 🎧📷. On spí, odpočívá u internetů a televizí nebo se šlechetně ujímá reprezentací na společenských událostech 😎.

Když se pomalu blíží čas odjezdu Ona si jde chystat příruční zavazadlo 👜, doladit hygienu 👝, nějakou tu malou svačinku 🍔 na cestu, poskládat jeho košile 👔👔👔… On spí, odpočívá u internetů a televizí, … 💤💤💤

Jakmile odjezd už prakticky klepe na dveře, On vstává, jde do ložnice, udělá tam nějaký dokonalý trik a do minuty má vykouzlený sbalený kufr 💼🎩, takže si může jít ještě na těch pár ušetřených minut poležet a třeba pustit nějaká zábavná videa na internetech, pro změnu. Objektivně vzato má Ona poněkud širší záběr a je předem dobře vybavena na všechna ta jeho "Nemáme náhodou tohle? … A tamto?" která dříve nebo později přijdou. Ale stejně. Tohle teda fakt obdivuje! Ráda by znala tu tajemnou magickou formuli, jak si sbalit zavazadla za ani ne dvě minuty?? Zázrak? Superschopnosti? Tajná smlouva s ďáblem? Od všeho kousek?? 🎩💥💫😈

A co je nejhorší, přesně v ten moment si Ona uvědomuje, že navzdory všem náskokům a rezervám stejně žalostně nestíhá, (a to si myslela, že si ještě před odjezdem stihne klidně i zacvičit) 👀🏃. Začne zmateně pobíhat po bytě, zavírat okna, vypojovat spotřebiče, rozbourávat kompozici svého esteticky naskládaného zavazadla a doplňovat do něj zapomenuté předměty (čti věci, které obvykle vůbec není potřeba brát, ale v té panice by Ona nejradši zabalila do baťůžku celičký byt, protože jeden nikdy neví!). Jemu zakazuje na ni mluvit, pohybovat se v bezprostřední blízkosti a jakkoliv ji rozptylovat. Zkrátka něco v tomto duchu … :

RIMMER: Tak to by stačilo! (Začne psát do svého zápisníku a předříkává si) „Lister D., třetí technik. Přestupek: ruší nadřízeného důstojníka pobrukováním, mlaskáním a mlčením.“ Až to uvidí kapitán, jsi v koncích.


Nicméně navzdory všem peripetiím se ještě nikdy nestalo, že by neodcestovali nebo něco zásadního zapomněli, a pokud ano, tak to už asi bylo zapomenuto v záplavě šťastných vzpomínek, které si naopak vozí z cest domů. Navíc tam vstávají, kdy se jim chce (dobře, ona ho trochu tahá z postelete, protože už se nemůže dočkat snídaně) a někdy spolu vydrží snídat i půl hodiny (když má on po ruce internety) 😂.

Žádné komentáře:

Okomentovat