sobota 23. března 2019

Květinoví muži

Blog před nějakou dobou oslavil měsíční narozeniny, bohužel místo oslav jsem ho teď spíš nepěkně zanedbávala. Nebyl v tom žáden záměr, ani mě to nepřestalo bavit, naopak stýskalo se mi moc! Ale nějak pozoruhodně jsem se i nyní dostala do jakési časové smyčky… Tak bych mu (a samozřejmě i Vám) to nyní ráda vynahradila!

Začalo krásné jaro, které rozhýřilo a rozparádilo sebe i nás barvami, vůněmi a nově vzklíčenou radostnou energií. Když blog poprvé spatřil světlo světa, bylo zrovna Valentýna, nedávno proběhlo i MDŽ, tak bych ráda využila všech těchto příležitostí a půjčila si k tomu od jara i část jeho čerstvých a svěžích květin, jimiž bych tento článek ráda zasypala od hlavy až k patě🌸🌺🌸🌺🌸!!!


Na MDŽ jsem si snad poprvé jen tak pozvolna bloumala pátečním dopoledním Brnem, které pro mě bylo donedávna spojeno hlavně s prací, shonem, stresem a nějak se mi časem scvrklo na trasu nádraží, Nové sady, Křídlovická, Holandská… Mohla jsem tak najednou pozorovat všechno to hemžení kolem z té druhé strany, nehemžit, ale plynout. Vychutnat si kávičku a cupcake v Cafe Mendel, a pak zamířit procházkou do centra jako za studentských časů (kousek od Mendláku byl za vysokoškolských let náš privát, s nímž jsem se kdysi jen velmi neochotně loučila). Cestou jsem potkávala spoustu mužů s opravdu překrásnými pugéty. Moc se mi líbí jak se dnes už čím dál častěji vážou květiny - 🌼přirozené, 🌻jásavé a 🌷živoucí, 🌹koncepční a 🌷stylové ale zároveň jakoby 🌻nahodilé, jen tak pro radost natrhané někde u cesty🌼.


Přesně takové květiny všichni ti pánové nesli, samozřejmě zabalené do přírodního nebo novinového papíru, a ohromně jim to slušelo. Nevím, jestli to bylo těmi květinami nebo mojí povznesenou náladou, ale potkávala jsem jen samé šarmantní elegány, jejichž osobní kouzlo a charisma vyzařovalo až na druhý konec ulice 🙆! Taky jsem míjela naparáděné výlohy květinářství, jedna krásnější než druhá, už zdálky vábily kolemjdoucí svěžími vůněmi a barvami jara i obyčejně neobyčejným aranžmá. Prakticky každý můj krok byl doprovázen nějakou květinou, jako by to byla jakási orientační bojová hra, kde vám květiny ukazují další směr. Mě dovedly až na hlavní květinovou scénu, zlatý hřeb celé té nádhery - trhy na Zelňáku 🌼🌻🌷🌹🌷🌻🌼.

Tulipány všech barev, kočičky, cibulky jarních kytiček i retro karafiáty, babičky a dědečci 👵👴, dlaně od hlíny 🙌, srdce na dlani 💗. Bylo to tak čisté a upřímné, že mě to přimělo se nad celým tím Mezinárodním dnem žen trochu zamyslet … Minulý režim mu právě s těmi rudými karafiáty a dalšími estrádami zrovna nejlepší službu neudělal a nějak to v nás myslím rezonuje doteď, aspoň já to tak vnímám. Ačkoliv jsem si dělala o jeho historii  "odborné rešerše" (na internetech) 😊, tímto tématem se tady určitě zabývat nechci a přenechám to povolanějším. Rozhodně to ale není jen hloupý socialistický svátek a jeho kořeny sahají daleko hlouběji. Ať už je to ale jak chce, nebo ať už to bylo jaké to bylo, není nejdůležitější to, jaký si to uděláme tady a teď? Myšlenka vzpomenout si na důležité ženy v našem životě, něco pěkného pro ně udělat nebo je obdarovat je ve své podstatě krásná a může nám všem rozsvítit den. Myslím, že nám to pomalu začíná docházet. Ti šarmantní pánové v brněnských ulicích už to zjevně pochopili a já spolu s nimi.


Podobné kouzlo může do našich životů vnést jakýkoliv svátek nebo mezinárodní den kohokoliv a čehokoliv. Tyhle dny, které nás možná trochu uměle vyzývají k tomu něco slavit nebo někomu něco přát a dávat bývají často zatracovány, neb takto vyvolaná gesta pak pozbývají krásu spontánnosti. Možná ano, ale zase je to jenom o úhlu pohledu a vlastním pojetí. Samozřejmě že dělat pro sebe navzájem hezké věci jen tak a mít své vlastní malé velké rituály je ideál, na který bychom neměli nikdy rezignovat. A věřím tomu, že se nám i často daří jej naplňovat. Nepotřebujeme Valentýna, abychom si vyznávali lásku, nepotřebujeme Den matek, abychom udělali radost našim maminkám, nepotřebujeme Dušičky, abychom se vydali zavzpomínat na ty, co už mezi námi nejsou. Opravdu nepotřebujeme? Nikdy? Já se tedy dobrovolně přiznávám, že občas ano. Jsou dny, a není jich zase tak málo, kdy se honíme jako ten křeček v kolečku a život nám tak nějak protíká mezi prsty. Pak nám třeba zrovna tyhle události pomůžou zastavit se a uvědomit si, že jsme sešli z cesty. Když si i tehdy řekneme, že MDŽ je hloupý svátek nad nějž jsme zcela povzneseni a budeme se točit v kolečku dál, možná se brzo dotočíme a v posledním okamžiku nás navíc dožene bolestné uvědomění, že jsme zapomněli žít…


Tak se nebojme a nestyďme ty příležitosti chytat jen proto, že nám připadají hloupé, zprofanované, komerční, poznamenané minulostí, přežité nebo  vyžilé… Způsob jakým je následně využijeme je jen na nás. Stejně jako je na nás vytvářet si i nové, vlastní, chytat si do kapsy všechny ty (ne)obyčejné chvíle a vychutnávat si je, vychutnávat si náš život... Téhle odpovědnosti nás rozhodně žádné svátky nezprošťují.


A teď to hlavní 😃:

🌸 Pánové, kupujte svým ženám kytky, hodně, často, kdykoliv. Nestyďte se za to, že máte dojem, že Vám to v určitých dnech někdo tak trochu diktuje. No a co? Stejně ji běžte koupit. Nikdy tím nic nezkazíte! Opravdu! Jestli jsme my ženy někdy v něčem náročné nebo komplikované, tak v tomhle ne, kytka nás zkrátka potěší vždycky.

🌺 A pokud se chcete posunout ještě na vyšší úroveň polobožství, dejte si tu práci zjistit a zapamatovat jaké kytky se nám líbí nejvíc ... 😇

🌸 Ženy, Vy vůbec neváhejte koupit si kytky občas i samy, rozkvetete.

🌺 Pánové, pokud si Vaše žena občas koupí sama kytku, opravdu to neznamená, že se v této záležitosti stala samostatnou a na Vás zcela nezávislou 😎 Berte to maximálně jako inspiraci 😉.

🌸 Flower power!

🌺 Make love, not war!

🌸 Peace!

P.S. 1 : Pokud se někdo na základě tohoto článku rozhodne darovat květinu, nebo bude květinou obdarován, uděláte mi tím velikou radost a věřím, že nejen mně 😍! Za Vaše případní sdílení budu pak radostí přímo skákat do stropu 🙌.

P.S. 2 : Jen tak pro zajímavost a na přípravu do budoucna - Mezinárodní den květů připadá na 21. června, stejně jako Mezinárodní den trpaslíků a dva dny před Světovým dnem házené 😂

Žádné komentáře:

Okomentovat