sobota 2. března 2019

O Vílách Domácích (I)

Původně to měla být "Balada o tričkách, ponožkách, ručnících a skleničkách", kterou jsem Vám posledně nezávazně slíbila …

Měla jsem ji pro Vás i rozepsanou, tady je důkaz a zároveň jedinečná možnost nahlédnout do pracovní verze textu neboli konceptu (tedy v mém případě překotného a zcela nekoncepčního shlukování nápadů, slovních spojení, asociací a inspirací do nově vytvořené stránky OneNotu v poznámkovém bloku s nečekaným a přiléhavým názvem Blog) 😊.


Trička:
"Já jsem je nemohl najít, tak jsem si vzal jiný." - i takhle se dá vysvětlit nutnost našpinit v pořadí již sedmé tričko …

Ponožky/trenýrky:
  • Můj ranní rituál: ze země těsně vedle odkládací židličky na oblečení, která sousedí s tzv. němým sluhou na oblečení seberu výhodné trojbalení - nejprve se to tváří jako tepláky, ale když zatřesete nohavicema dolů, vypadne vám párek ponožek (ať už těch, co k sobě původně patří nebo nových kreativních dvojic podporujících diverzitu), když zatřesete pasem dolů, vypadnou vám zaručeně trenýrky > lepší než automat, výhra jistá!
  • Rozhádané ponožky - Ponožky žijící v oddělené či střídavé péči - Prádlo rostoucí exponenciální řadou
  • Exploze po návratech z dovolených a jiných cest (Kvízová otázka za deset Bludišťáků: Kdo z nás dvou měl víc prádla, když jsme se téhož dne vrátili já z třítýdenního pobytu v lázních a muž z adrenalinového víkendu na Salze? A kolik to dalo nakonec dohromady praček? A kdo tak mohl jet pomalu do lázní znovu? 😂 )

Ručníky:
- Joey: Ale co mý ručníky? Já jdu do koupelny… a ručník není na zemi jako vždycky, jo? Je tady, pověšenej a je cejtit jinak!
- Jannie: Je čistý…
- Joey: "No dobře, ale na omak je taky jinej !?"
- Jannie: "Je suchý…"
- Joey: "Dobře, dobře, čistý a suchý ručníky ještě přežiju…"
- Střih, zpět k nám domů: "Proč si prsimtě bereš další ručník, když tamten byl čerstvě vypranej?" - "Byl mokrej …"

Skleničky: 
První na nočním stolku - Druhá na konferenčním stolku - Třetí na baru - Čtvrtá na lince - Pátá ve dřezu - Šestá na odkapávači…


Jenže ... ono to nebude jen tak, musím Vám napřed (a hlavně) napsat něco o našich (a dost možná i Vašich) VÍLÁCH DOMÁCÍCH, které mají všechny tyhle záhady na svědomí, tudíž nám je pomohou taky nejlíp vysvětlit ... 


Takže:


1) (Prádlo)Množka
  • Nemá žádné místo trvalého výskytu, je to kočovník, nomád a možná i (i)minigrant! Pozor na ni 😃. (Přesto se dlouhodobým výzkumem podařilo identifikovat alespoň několik nejobvyklejších lokalit: 💥ložnice (v okolí postele), 💥koupelna (pračka, koš na prádlo, věšáčky) 💥kuchyňská linka, 💥konferenční stolky, 💥po kapsách kalhot a máte-li doma nějakou 💥sportovní tašku nebo vak, bude tam zcela určitě...)
  • Dokáže s nepochopitelnou rychlostí množit předměty, specializuje se na: 💥drobné prádlo - tedy 👀ponožky (u těch občas spolupracuje ještě se starými známými Lichožrouty, to je už pak holé neštěstí), 👀trenýrky a tzv 👀trička na doma nebo na lítačku, chcete-li, z 💥textilu také okupuje 👀ručníky, dále potom řádí v 💥kuchyni v sekci 👀skleniček a její poslední stálá klientela jsou 💥papírky s poznámkami a sportovními statistikami...
  • Je to poměrně zákeřná víla, napadá zejména pány domu a paní domu se tak něco natrápí. Může vést až k pocitu úplného zasypání všemi těmito nahromaděnými předměty. Navíc čím rychleji je budete likvidovat, tím rychleji se budou zase objevovat, větší, silnější a početnější (tady si pro zasvěcené dovolím zavzpomínat na jeden legendární svatební projev... boudou zkrátka jako ten chlup v nose, když ho vytrhnete 😂).
  • Děsí ji prázdný koš na prádlo, zvuky peroucí pračky a myčky a čerstvě vygruntovaná domácnost.
  • Vyžívá se naopak v návratech z dovolených (často našeptá pánovi domu, aby si od paní domu "nechal vyprat" všechno, co má v kufru, i to, co zaručeně nenosil, paní domu pak jenom vrtí hlavou a jde si do rodinného alba pro důkaz, že na všech fotkách má muž tytéž jediné kraťasy a totéž jediné triko) 💼. A taky se podle tetelí blahem, když je paní domu nemocná, nebo jakkoliv indisponovaná. To se jí pak daří v přemnožení předmětů lámat rekordy 💥💥💥.



2) Světlonoška
  • Bydlí v blízkosti všeho co hoří - plamínků v srdcích, jiskřiček v očích, hřeje se na výsluní tepla domova... Nejčastěji ji tedy najdete zasněně koukat do krbu nebo do světel svíček.
  • Dodává našim domovům genius loci, ducha, duši, útulnost, a kouzlo. Vybízí nás k odpočinku, přemítání, bilancování, čtení, tvoření a rozhovorům s velkou hloubkou. Umožňuje nám vidět dál.
  • Je to hodná víla, bez ní by byly naše domovy studené a bez života. S paní domu bývá jedna ruka, dovede jí krásně ovládat a každou chvíli jí vnukne neutuchající touhu nakupovat svícny, aroma lampičky, svíčky, vonné tyčinky a zapalovat je po celém obydlí. Pánové domu k ní mívají neutrálnější postoj a nedokážou se zcela oprostit od rizika požáru🔥, které s sebou nese. (Paní domu to vědí, ale ví taky, že by bylo ve skutečnosti pánům domu bez ní smutno, kdyby najednou přestala kouzlit...)
  • V letních měsících se obvykle stahuje do ústraní. Pokud se objevuje, tak při večerních posezeních nebo během bouřek a chladnějších deštivých dní.
  • Předně miluje Vánoce a zimní měsíce. Dále ji láká 💧vůně esenciálních olejů, 🔥praskání dřeva v kamnech, 📚otáčení stránek napínavé detektivky, šálek čaje i 🍷sklenka pěkného vína.



3) Spinuška
  • Bydlí v ložnici (Někteří věří, že i v obyváku na gauči, ale to se jiným nějak nezdá...😃)
  • Když se zachumláte do pelíšku, usadí se Vám na víčka a houpe se tak dlouho, dokud nezůstanou zavřená a nezačnou se promítat sny 🎦🔮.
  • Je to hodná víla, paní i pánové domu na ni při usínání obvykle netrpělivě čekají.
  • Pozor, plaší ji: 📱světla displejů, 🙇těžké myšlenky, 💆utkvělé myšlenky, 🙆roztěkané myšlenky, zkrátka moc myšlenek 🙇💆🙆.
  • Láká ji naopak: 🛀horká vana, 🌌vůně čerstvě vypraného povlečení, ☕meduňka, 🌃tma tmoucí, 👸pohádky a jiné příběhy a 🐑ovečky, samozřejmě! 


4) Vzduchovka
  • Pohybuje se poblíž oken a dveří, balkonů a teras, vůbec nejraději se ale toulá po venku a kochá se přírodními a jinými sceneriemi ⛺.
  • Jakmile se za okny objeví alespoň trochu obstojné počasí 🌄, žene ji to ven na vzduch a snaží se tu chuť přenést i na všechny obyvatele domácnosti. Pokud se jí to nepodaří, vyzývá je alespoň k častému větrání 🎐.
  • I v tomto případě se jedná o hodnou vílu, bez ní by nám doma nemohla proudit svěží energie a naše domovy by stagnovaly 🌊. Zvlášť paní domu ji vždycky rády uvítají a poslechnou. Pánové domu mohou někdy brblat, zvlášť když ji necháme příliš řádit před spaním v ložnicích ⛄.
  • Nemá ráda mrazy, inverzi a smog, trápí ji nevynesené odpadky, příliš aromatická jídla (zvlášť pach česneku, ten nemůže ani cítit), přetopeno, vydýcháno, zamořeno alkoholovými a jinými tělesnými výpary…
  • Každý rok nadšeně slaví příchod jara (kdy její aktivita po zimním podřimování výrazně narůstá), stejně jako bouřky a vlahé letní deště uprostřed parna a ranní sluneční paprsky opírající se do oken 🌞.



Touto vílou se s Vámi prozatím rozloučím, ale ještě mám pro Vás do budoucna v mošničce KnihoMolku, ElektroNičku, ČokoMilku, Rozlívačku, Přepínačku a nerozlučnou dvojici Povídka-Pomlčka. Dost možná budou přibývat další, třeba i na základě Vašich podnětů ;)

Tímto Vás nabádám k čilé a neřízené diskusi, tak schválně: Máte u Vás stejné víly domácí, nebo nějaké jiné? Piště kamkoliv >> do komentářů na blogu, do komentářů na instagramu (konzuela_banana_vypravi), na FB nebo klidně i soukromě do zpráv, těším se !!!


2 komentáře:

  1. Ručníky, tak s těma to bylo totálně trefný!

    OdpovědětVymazat
  2. S tričkama je to to samé. Než odjedu na motorku, tak ke každému tričku čuchám jak je na tom jestli si ho můžu vzít :D

    OdpovědětVymazat